Νέα

Με αφετηρία τη δύναμη και την παρηγοριά, που άντλησε η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου από το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, η επιζήσασα επιχειρεί, με την καταλυτική συμβολή του εικαστικού Βασίλη Καβουρίδη, να αποτυπώσει την εμπειρία της καταργώντας τον τέταρτο τοίχο, που χωρίζει τον καλλιτέχνη από τον θεατή.  

Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» είναι η πρώτη site specific performance της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος, που χρησιμοποιεί στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» (immersive theatre) ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, που καταργεί τα θεατρικά καθίσματα και δημιουργεί/ενθαρρύνει την ανάγκη του θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος την προσωπική του διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία. Οι θεατές περιηγούνται μέσα στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια της Πτέρυγας του Νοσηλευτηρίου του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων και μία αληθινή περιπέτεια ξεκινά! 

 

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας, που ονειρεύτηκε, σχεδίασε και συντονίζει τη site specific performance λέει: «Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣΩ». 

Η evlogia αποτελεί μία καθαρά ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μαρμελάδων και φυστικοβούτυρου.

Η παραγωγή της γίνεται με πρώτες ύλες ελληνικής προέλευσης, στο αγρόκτημα των Πινακάδων στο χωριό Τρίκορφο Ναυπακτίας. Προσανατολισμένη στα αγνά συστατικά και την πλούσια γεύση, η evlogia έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ολόκληρα κομμάτια ελληνικών φρούτων σε μία μόνο κουταλιά μαρμελάδας!

Η γλυκιά γεύση των προϊόντων, προέρχεται µόνο από φρούτα και χυμό φρούτων, ενώ η επεξεργασία τους γίνεται σε μία μονάδα εφοδιασμένη με τελευταίας τεχνολογίας γραμμή παραγωγής, με σεβασμό στο περιβάλλον. Όλες οι πρώτες ύλες διαχειρίζονται σε ήπιες συνθήκες θέρμανσης, ώστε να διατηρούνται το χρώμα και η γεύση των φρούτων στην βέλτιστη δυνατή κατάσταση.

Από το 2022 η evlogia πρωτοπορεί, με την νέα σειρά της evlogia Peanut butter & Jelly. Πρόκειται για ένα νέο καινοτόμο προϊόν, που συνδυάζει απαλό φυστικοβούτυρο από 100% ελληνικά φιστίκια με την μοναδική γεύση μαρμελάδα evlogia.

ΠασΠορτ – Μία αληθινή περιπέτεια 

 

μία site specific performance  

για τον καρκίνο του μαστού

στο Άσυλο Ανιάτων

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE:

“…Το ονομάζουν site specific performance και αυτή τη στιγμή είναι ότι πιο αληθινό μπορείς να βρεις που να θυμίζει θεατρική παράσταση, να είναι πολλά περισσότερα και να μιλά με τόση καθαρότητα για το τι σημαίνει επιζήσασα από τον καρκίνο του μαστού…” Δημήτρης Πάντσος, Popaganda 

 

“…η κάθε είσοδος και έξοδος στα δωμάτια είναι σαν μια κατάβαση σε έναν προσωρινό σκοτεινό κόσμο και μια ανάβαση στη ζωή, οι φάσεις από τη διάγνωση μέχρι το ελπιδοφόρο τέλος που όλοι προσδοκούν…” Αργυρώ Μποζώνη, LIFO 

 

“Το «ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια» δεν είναι απλά μια παράσταση που επιχειρεί να μας κάνει να συμφιλιωθούμε με τον φόβο μιας ανίατης άλλοτε, κοινής πλέον και αντιμετωπίσιμης -αν έχεις τύχη- ασθένειας, αλλά η πρόσκληση σε ένα γενναιόδωρο ταξίδι πνοής, για να ανακαλύψουμε και να προχωρήσουμε στη ζωή.” Ιωάννα Σωτήρχου ΕΦ.ΣΥΝ. 

 

… μια συνταρακτική παράσταση που παρακολούθησα στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη. Έγραψα «παράσταση» αλλά ακόμα ψάχνω τη σωστή λέξη. Όχι «παράσταση». Ήταν ένα σοκ. Παρακολούθησα ένα σοκ! Ακραίας ευφυΐας, έμπνευσης, χαστούκι, χάδι, προσκύνημα. Το βιβλίο ΠασΠορτ της Ελεονώρας Σουρλάγκα έσταξε έμπνευση στην θεατρική ομάδα ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ. Τι ένωση ταλέντων!…” Ρέα Βιτάλη, δημοσιογράφος. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PERFORMANCE: Μία Θεματοφύλακας με τη βοηθό της, συνοδεύουν στον Τόπο που φυλούν, έναν μικρό αριθμό θεατών, στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά την ολική μαστεκτομή. Οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν ελεύθερα μέσα στα 9 δωμάτια «σταθμούς» ακολουθώντας όποια διαδρομή επιθυμούν, με τον δικό τους ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουν τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξατομικευμένη εμπειρία θεάτρου.   

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Κείμενα-επιλογή κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φλώρα Σπύρου, εμπνευσμένες απ’ το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ Μια αληθινή περιπέτεια».

Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Συντονισμός: Χρύσα Διαμαντοπούλου 

Εικαστικός- Δημιουργία εγκαταστάσεων: Βασίλης Καβουρίδης

Δημιουργία-επιμέλεια βιωματικών δράσεων: Φλώρα Σπύρου  

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη/Έλενα Αρβανίτη ,Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη 

Σχεδιασμός ήχου-μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης/Ελίνα Καλαμποκίνη  Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας  Φωτιστικός σχεδιασμός: Αποστόλης Τσατσάκος Γραφιστικός σχεδιασμός: LostyDesign    

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός  Φωτογραφίες προώθησης: Άννα Ταγκάλου 

Βοηθός παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου  Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ψυχοθεραπεύτρια/Σύμβουλος Διαχείρισης Τραύματος: Λαμπρινή Σταμάτη Σύμβουλος δραματολογίου: Αλεξάνδρα Λιακοπούλου Οργάνωση παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Παραγωγή ΜΙΚΡΟΣ ΝΟΤΟΣ ΑΜΚΕ-Δράσεις Δημιουργίας και Πολιτισμού 

 

Ευχαριστούμε από καρδιάς την Ελεονώρα Σουρλάγκα και τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, τον Τάσο Βρεττό που πάντα είναι πλάι μας

τη Βάσω Διαμαντοπούλου για όλη τη φροντίδα,τον Βίκο Ναχμία για το ταξίδι,

την Έλλη Κοτσάνου για το κείμενο Ακίνητη! Στοπ!, τον Στέλιο Ελληνιάδη και τον Γιώργο Στεφανακίδη. 

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, το Άλμα Ζωής, και τον χειρουργό μαστού

κύριο Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη, καθώς και την κυρία Φλώρα Σταυρίδη, παθολόγο-ογκολόγο.

Μεγάλες ευχαριστίες στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων για όλη τη στήριξη.